Fiska efter framgång

Fiske är i allra högsta grad en materialsport. Flugfisket kräver inte bara god teknik och det är svårt att trolla efter torsk om man saknar en båt. Fiske efter framgång med fisken börjar i fisket efter den rätta utrustningen.

Fluga eller slips?

I delar av fiskesporten är klädvalet lika viktigt som valet av material. I andra delar är fiskekläder lika mycket ett modeval som det är ett val av nödvändighet. Kapten Ahab som fiskade efter just en enda val valde skepparrock och harpun för sina ändamål. Det skulle förstås bli en våt historia att stå och flugfiska regnbågsforell i en å om man inte har dugliga hängselbyxor i galon. Den som ska sitta och pimpla på isen eller på en parkbänk kan istället för galonisar ha mer nytt av bra skidkläder som kan hålla värmen inne och vinden ute. Kläderna gör inte en fiskare men om man ska ut och fiska bland folk kan det löna sig att matcha flugan på spöet med skjortan på fiskaren. Om man fiskar efter komplimanger alltså.

Materialsport och fula fiskar

Den som väljer att sporta ett träben a la Ahab är nog ute på djupt vatten och behöver således kanske en trål eller en mycket lång fiskelina. Den som grundar sitt fiske i vackra landskap och skogsmiljöer kanske istället tar på sig ett par fiskestövlar och ställer sig tryggt på grundare delar av strömmen. Där det finns fler malar än malströmmar. Att våga sluta meta och mäta sig med flugfiskarnas finessrika fiskeskara ska kasta kastspöet och börja knyta flugan. Fiske har aldrig varit mindre beroende av fiskaren än idag.

Scroll to top