Laxfiske

I år har det verkligen varit ett riktigt rekordår när man talar om laxfiske och tidningen OP listar alla de bästa fiskevattnen att pröva lyckan i. Och vem vet, kanske lyckas du dra upp en lika stor baddare som monsterlaxen som Magnus tog i Ljungan vilken du kan se här!

Aldrig förr har fiskarsverige drabbats av en så stor fiskelycka som nu, i alla när man talar om laxfiske. Men för att lyckas dra upp de riktiga bjässarna måste man ha ordentliga drag, men ett tips är att köpa billiga fiskedrag här istället för att riskera att du blir av med alla dina drag då monsterlaxarna både kan dra sönder lina och krok!

Bra att veta om laxfiske

  • Kan väga mycket, så var beredd på att få kämpa länge och väl innan du får upp din fångst
  • Maxkvoter för fiske – varje sjö, å, älv och insjö har olika fiskeperioder och en begränsad kvot som inte får överstigas, så innan man ger sig ut för att pröva fiskelyckan är det viktigt att göra sig vare om vilka regler som gäller just där man tänkt fiska.
  • Tålamod är en dygd – laxfiske må vara en av de mer händelserika typerna av fiske, men trots det gäller det att ha ett tålamod av guld, för ibland kan det ta flera timmar innan fisken nappar.
  • Viktigt att veta vart laxen finns – precis som med alla andra djurarter så trivs laxen på vissa platser och finns därför i högra antal här, och det gäller att veta vilka platser detta handlar om. Till exempel så skriver VK i dagarna om hur Vättern har lax som aldrig förr, så ett bra tips skulle nog vara att pröva lyckan här.

Inte bara ett nöje

Att fiska är inte bara en nöjessysselsättning, utan det är faktiskt många här i Norden som livnär sig just på fisket. Därför är det viktigt att man även ser efter så att det kommer mer fisk och att man inte fiskar upp allt så ingen finns kvar för att fortplanta sig. Kanske har du sett hur fiskare slänger tillbaka vissa fiskar i sjön igen? Den vanligaste anledningen till det är för att en van fiskare ser om det är en vuxen fisk som hunnit yngla av sig eller om det är en yngre fisk. Och det är just de yngre fiskarna som kastas tillbaka igen. Så den som arbetar med fiske vet vad som krävs för att hålla fiskbeståndet högt, och om man själv är nyfiken på hur det hela fungerar finns det flera olika fiskeföreningar som mer än gärna delar med sig av information och tips. Det är bara att söka upp din lokala fiskeförening!

Rätt drag ger rätt fångst

Många tror att allt som krävs är en krok och en lina så har man en fisk till middag senare, men det krävs faktiskt mycket mer än så. Till exempel så är fisken precis som vi, lockade av olika saker. En torsk nappar till exempel inte på samma drag som en lax gör och tvärt om. Så innan du ger dig ut för att fiska så se efter vilket drag som fångar vilken fisk så kommer även du att få riktig fiskelycka!

Scroll to top