Sportfiske lönar sig för alla

Det finns så många anledningar till att vi bör ägna oss åt sportfiske. Det är en hobby som inte bara ger njutning och glädje till de som utövar den, utan det ger även omgivningen en massa fördelar. Har du precis börjat med sportfiske, eller är du gammal i gemet och erfaren? Det spelar ingen roll. Sportfiske är till för alla.

Miljön mår bra av fiske

Alltför många barn lär inte känna naturen ordentligt. Att befinna sig mitt bland alla djur, växter och fantastiska naturfenomen ger upplevelser som inte går att mäta med något annat. Om du själv är ute mycket i naturen och fiskar, jagar, plockar svamp eller liknande så vet du hur nära naturen man kommer om man bara ger det lite tid. Vi människor mår bra av att lära oss av naturen, och kanske är det också så att naturen mår bra av att vi finns där. Enligt denna debattartikel så hjälper sportfiskare till att hålla koll på naturen och alla förändringar som sker i den. Vi sportfiskare märker ju så tydligt hur sjöarna mår och hur fiskemängden minskar eller ökar. Naturvårdsverket har fullt upp med att hålla koll på vad som händer i våra olika vatten, men sportfiskarna bidrar väldigt mycket till informationen. Vi ser nämligen på nära håll hur försurningar påverkar och vi kan vara med och upptäcka om vatten fiskas ur.

Sportfiske ger arbete

Att vi sportfiskare fiskar bidrar till arbete. Det är nämligen en utbredd hobby i hela Europa, och många åker runt för att fiska i andra länder. Fisketurism kallas det. Och fisketurismen bidrar, precis som vanlig turism, till att ekonomin blir bättre och att jobben ökar i turisttäta områden. Fler människor sysselsätts vilket bidrar till ekonomisk tillväxt och sysselsättning. Efterfrågan av hotell och vandrarhem ökar, kringliggande städer får fler besökare och kunder och behöver därmed mer arbetskraft. Även försäljningen av fiskeutrustning ökar när fler väljer att ägna sig åt fiske.

Fiskeutrustning gör allt lättare

Om du nu känner dig sugen på att sätta igång med fiske så borde du först köpa allt du behöver. Eller har du redan en bra samling fiskeredskap som bara måste uppdateras lite? Om man har hållit på med sportfiske ett tag så vet man att det behövs olika saker för att olika fiskar ska nappa. Bra drag, bra spön och rätt knivar är bara några exempel. Bra kläder är också väldigt viktigt såklart, så att du känner dig helt bekväm och varm och torr. För dig som bor i en storstad så finns det ju en massa butiker att välja mellan. Du kan till exempel kolla på en jaktbutik i Stockholm så kommer du garanterat hitta det du behöver. Du kan också köpa fiskeredskap på nätet, men det är helt klart roligast och mest lärorikt att prata med en expert och känna och klämma på utrustningen innan du bestämmer dig. Att googla runt på olika forum kan också vara en bra hjälp, eller också så köper du en hederlig, vanlig bok om fiske som berättar vad som krävs för olika sorters fiske. Med tanke på alla naturupplevelser du får som sportfiskare så kan det vara kul att läsa på lite om hur fiskar beter sig och hur olika vatten påverkas av människans utsläpp med mera.

Scroll to top